Sully: Zázrak na řece Hudson, i zázrak v kinech

3. 10. 2016 18:40:48
Co dělat v případě nouze? A jak se rozhodnout v momentě, kdy buďto máte před sebou osud nezaměstnaného anebo osud mrtvého?

To že Clint Eastwood patří mezi perlu amerického filmu, všichni víme. To co předvedl se snímkem Americký Sniper, z roku 2014, je poznat, kdo je na poli Hollywoodu opravdovým pánem. Ovšem svým novým filmem Sully: Zázrak na řece Hudson dokázal, že je ještě o něco lepší, než jsme si mysleli. Eastwood totiž patří mezi opravdovou elitu lidí, co dokáže z hovna utvořit skvělý a napínavý příběh.

Film se motá okolo skutečných událostí ohledně Chesleyho Sullenbergera. Amerického pilota, který má za sebou už nějaký ten pátek odsloužené praxe. Při jednom zcela klasickém komerčním letu se ovšem hned po startu něco pokazí. Do obou motorů totiž nalétává hejno hus. Motory se tak odstaví a Sully je v důsledku okolností nucen přistát na vodní hladině řeky Hudson, což se mu podaří bez ztrát na životech – Nebojte se, toto není spoiler. O této okolnosti jste vedeni hned už od začátku filmu. Celý snímek se totiž motá okolo soudního procesu se Sullenbergerem, který nastává hned po „nemožném“ přistání.

Eastwood totiž patří mezi opravdovou elitu lidí, co dokáže z hovna utvořit skvělý a napínavý příběh.

Ano, stavba příběhu je to vskutku neobvyklá. Vše se totiž děje po tomto zázraku a k samotnému přistání vás to dostává pouze přes flashbacky. Dostáváme se tedy přes konflikty technické, mediální i justiční. Měl vůbec kapitán letadla právo přistát na vodní hladině? Neměl by možnost stihnout to na jakékoliv z jiných letišť? Neohrozil tak celou posádku? Takové otázky a ještě spoustu dalších nám film pokládá.

Tady tohoto tématu se Eastwood chopil vskutku úžasně. Může za to skvělá gradace příběhu, která je tedy ukončena naprosto brilantně pokaženým střihem, který nás přendává z filmu na závěrečné titulky. Zároveň za to můžou skvělé zvuky, při nichž máte pocit, jako byste byli přímo v letadle a jako byste s ním i padali.

Co se týče snímání, tak jako každá Eastwoodovina se jedná o vizuální zážitek. Opět kvalitní kamera nic nepokazila a vy si tak můžete plně vychutnávat toto dílo.

Abych se tedy přesunul ještě k záporným částem této věci, rozhodně nesmím opomenout někdy hluchá místa, která vás nudí a má to prostě takový ten hodně pomaloučký rozjezd, který vás dost ubíjí. A samozřejmě, nesmíme opomíjet na klasické Eastwoodovské vlastenectví a jeho ukojenosti nad Amerikou. Hlavně nad jejími bezpečnostními složkami. Není to nic zlého, ale je to hodně velký rušivý element, který zdržuje od pozornosti nad filmem.

Abych vše ke konci dobrého i zlého shrnul – Příběh je na tom dobře, až na pár hluchých míst a blbého závěru. Vážné dialogy střídají ty občasné vtipné, což je rozhodně plus. Snímání je skvělé a zvuky (asi to nejpodstatnější) jsou opravdu na výborné úrovni. Pokud tedy opět nevíte na co do kina, tak vám dávám další jednoznačné doporučení!

Autor: Michal Schmidt | pondělí 3.10.2016 18:40 | karma článku: 12.38 | přečteno: 389x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 261 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 381 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 635

Jsem takový obyčejný student filmu, z takového obyčejného města a se zcela obyčejnými názory. A toto je takový obyčejný blog.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...