Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Kterak Ciri nesměla být bílou

Momentálně připravovaná seriálová adaptace populárních knih o Zaklínačovi z pera Andrzeje Sapkowskiho vyvolává každou novou informací jen více zmatku a rozčílení. Ze začátku za to mohlo obsazení Geralta Henry Cavillem. Teď u Ciri.

Pravda – při vzniku tohoto blogu jsem si řekl, že se nebudu vyjadřovat k politickým tématům. Že těmito příspěvky nechci zahlcovat internet. Zbytečně pobuřují a já do dostatečně vařícího se kotle nemám potřebu přidávat. Po nějaké době – především po několika politických kauz – jsem si řekl, že mé myšlení bylo naprosto imbecilní a tedy se mé názory chtěly ventilovat ven. Ale ze svého osobního kodexu jsem si to zakázal. Ovšem politika a film – to je přece jedna spojená nádoba, mnohdy se jedno doplňuje druhým.

            Je pravda, že kotel vře hodně, především v naší české politické kotlině, já však odbočím směrem opět filmovým. Přiznám se, jsem fanouškem knižní série o Zaklínačovi, ne už tak prvního filmového (potažmo seriálového) zpracování. Druhá šance pro filmaře (tentokrát z Netflixu) je opravdu známkou důvěry, neboť Sapkowskiho látku je opravdu obtížné zfilmovat. A někdo se o to pokouší. Ale tento článek nebude o tom, že nějací američtí heretici se pokouší předělat především slovanskou látku. Tento text se věnuje především problému obsazení hlavních rolí seriálu, který by měl vyjít příští rok (a má být natáčen příští měsíc).

            To, že hlavní roli ztvární necharismatický Henry Cavill (Muž z oceli, Batman vs. Superman), jsem si zvykl. Přece pod tou tunou make-upu koneckonců vypadá jako náš oblíbenec, Geralt z Rivie. Problém je s herečkou Geraltovy svěřenkyně, Ciri. Ta momentálně neexistuje. Teprve se hledá. Problém nastává v poptávce, kterou internetová televize má. „Netflix poptává herečku nebílé pleti pro Ciri, hlavní postavu Zaklínače,“ napsala facebooková stránka seriálu. A zde nastává problém. To, že internetový příspěvek vyvolal rozčílené reakce, ani nezmiňuji. Časopis Pevnost si například z Netflixu vystřelil na svém Facebooku: „A zítra bude z Klepny (kůň hlavní postavy, Geralta – pozn. red.) velbloud, sledujte.“

            „Aby v Zaklínači místo historické věrnosti středověkému Polsku byly nějaké moderní liberální výmysly? Vážně neuvěřitelné,“ napsal jeden sledující Pevnosti pod příspěvek. A je pravda, že se s tímto názorem mohu ztotožnit. Nejednou jsem o sobě řekl, že mé smýšlení je víceméně levicově-liberální, ale to především u mne znamená, že mé liberální myšlení bude střízlivé. Že dokážu říct dost.

            A to bychom si měli říct i u castingu herců. Říct si dost. Proč? Neb pak se autoři sami jednak pasují do role rasistů (dnes spíše pod pojmem neoliberálů), jednak naprosto znesvěcují původní předlohu, když záměrně mění rasu postavy, která ji má především účelně (nesmíme opomenout, že Ciri je především ze Severu).

            Nechte mě předchozí odstavec ještě trochu vysvětlit: Bral bych v potaz, kdyby autoři měli předem jasnou nějakou rasu u Ciri. To bych ještě skousnul (a spousty fanoušků víceméně taky). Problém je, že autoři se cíleně zaměřili proti bílé barvě pleti. A proč? Jaké to má opodstatnění? Chápu, politická korektnost. Ale komu pomáhá? Americkým minoritním skupinám těžko. Ti momentálně musí hrát s vědomím, že jsou ve filmu jen kvůli tomu, že tvůrci nechtěli „bílý“.

            Takový mám alespoň z toho pocit. Už jen čekám na scénu, kdy se Geralt bude omlouvat Ciri za svou bílou barvu kůže a Ciri mu moudře odpoví: „To nevadí! Vždyť žádné rasy nejsou. Všichni jsme jedna, jen někdo je černý, někdo žlutý a někdo totální kretén. Je to přece naprosto individuální!“.

            Upřímně nevím, co si vedení Netflixu vzalo do hlavy. Je možné, že se poučili z dob, kdy na svou internetovou televizi přidali všechny řady seriálu Přátelé a mileniálové (věková generace, do které prý taky spadám, tedy lidi narození kolem roku 2000) kultovní dílo nazvala misogynním, rasistickým a homofobním. Že by proto?

        Problém s obsazováním minoritních etnik se táhne již nějakou dobu. Začalo to klasickým whitewashingem, což byla digitální úprava, ve které afroameričany předělávali na bílou barvu pleti. Teď jako by se někdo mstil a bílé vyhazoval a nahrazoval je minoritami. A to i tam, kde nemají co dělat. Největší vrchol jsem zaznamenal při obsazení seriálového Beowulfa. Jednu z postav hrála černá figura. Upozorňuji, že Beowulf je staroanglický příběh odehrávající se v Dánsku. Sami si zodpovězte, co je na obsazení špatně.

            Upřímně nevím. Ale proboha, filmaři, to je tak těžké dodržovat alespoň základní rysy předloh a zároveň etnických skupin, ve kterých se děj odehrává? Pardon, ale ve středověké střední Evropě si fakt nepředstavuji druhé Kongo. V závěru bych rád citoval režiséra Takeši Kitana z rozhovoru pro Lekce filmu Laurenta Tirarda. Ten se vyjadřoval o asijském filmu v kontrastu s americkým filmem: „Je příliš (americký film – pozn.) kodifikovaný, příliš dogmatický – musí tam být hrdina, rodina, černoši, scény při jídle a tak dále,“

            Je třeba něco dodávat?

 

Autor: Michal Schmidt | neděle 9.9.2018 11:19 | karma článku: 29,61 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

Michal Schmidt

Tragikomedie, která vám ukáže Who is America?

Who is America? je politická satira Sachi Barona Cohena, který se proslavil například filmem o kazašském reportérovi, Boratovi. Ovšem od předchozích Cohenových projektů se tento nějakým způsobem liší.

11.9.2018 v 9:30 | Karma: 8,87 | Přečteno: 432x | Diskuse| Kultura

Michal Schmidt

Vystrašen na To tata

To je zpět v novém filmovém zpracování - Pennywise je strašidelnější, efekty působivější a přijetí vlídnější. A pak se na To podíval jeden velký strašpytel.

10.9.2017 v 14:36 | Karma: 9,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Kultura

Michal Schmidt

Svěrák běžel Po strništi bos a natloukl si nos

Nová svěrákovina, která předchází kultovnímu snímku Obecná škola. Jan Svěrák už však nepatří mezi osvědčené kádry filmového řemesla. Alespoň ne potom, co se vydal Po strništi bos.

18.8.2017 v 12:40 | Karma: 29,04 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Kultura

Michal Schmidt

Válečná vizuální epopej z břehů Dunkirku

Christopher Nolan se řadí k předním autorům Hollywoodu, do kterého se nikdo nebojí vložit svou důvěru. Tu si původem anglický filmař znovu zasluhuje svým novým válečným filmem Dunkirk.

24.7.2017 v 16:26 | Karma: 11,54 | Přečteno: 424x | Diskuse| Kultura

Michal Schmidt

Kritik zabloudil na Zlín Film Festival 2017 - 2. den

Zlín – Jsem člověk, který má orientační nesmysl. To znamená, že se většinou ztratím. Kdekoliv a kdykoliv. V tento den to bylo horší. Hledal jsem internet. Tohle jsou dojmy z 27.5.2017.

29.5.2017 v 1:21 | Karma: 6,01 | Přečteno: 225x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Jsem takový obyčejný student filmu, z takového obyčejného města a se zcela obyčejnými názory. A toto je takový obyčejný blog.

Seznam rubrik