Michal Schmidt

Hardcore Henry aneb Drsný akčňák v papučkách

4. 05. 2016 19:41:50
Na trhu se s béčkovými akčními snímky už moc pytel netrhá. Tento fakt se snaží vyvrátit nový rusko-americký film Hardcore Henry, který vyniká svým zpracováním a humorem.

Béčkové akčňárny již nějakou dobu nejsou v kurzu, ovšem co se poslední dobou drží je obnovení starších žánrů. Nenechte se mást, Segalovky a Schwarzeneggerovky zřejmě nikdo neoživí do původního stavu, avšak čistý akční film, jež nám nabízí jiný způsob zpracování a zážitku, než jsme zvyklí od hlavní vlny, by uspět mohl. Recenzovaný snímek z koprodukce Ruska a USA Hardcore Henry by na to mohl přijít a svým způsobem by se mohl stát i kultem.

Režisér snímku Ilja Najšuller je mladý režisér a Hardcore Henry je v rámci jeho celovečerní kinematografie debutem, předtím měl za sebou ruský filmař pouhých pár klipů a právě z jeho nejznámějšího Bad Motherfucker vznikla tato vybíjená, která je celá točena z první osoby. Film si tak prošel stádiem crowdfundingu přes Indiegogo a vznikla nám jedna a půl hodinová šílenost.

Samozřejmě, Henry naráží ve velkém na počítačové hry. Už jen způsob natočení, to že hlavní hrdina nemluví, neboť mu zcela náhodou bylo přerušeno instalování řečového implantátu, to že na konci máme téměř bossfight – to vše dokazuje, že je to hra ve filmovém prostředí. Krom toho, co ocení hodně hráčů, je zde několik skrytých narážek právě na hry.

Samotné zpracování je zajímavé. Jak jsem se před chvílí zmínil, všechno je z prvního pohledu. Všechny efekty, všechny výpadky, to vše vidíme jako hlavní protagonista příběhu, Henry. Efekty mnohdy působí docela lacině a vše je vážně vedené do béčka, což možná dokazuje můj nevkus, ovšem pro mě to působilo zcela geniálně. Zvláště v první polovině je tempo poměrně rychlé. Přechází se z akce do akce a, co je nejhlavnější, nestíháte se nudit. Autoři tedy velice sázeli na svoji kreativitu a kupodivu jim to vyšlo. Bohužel, nápady jednou dojdou, a tak druhá polovina přechází do stále akčního, ale trochu pomalejšího, tempa. Škoda.

U ani jedné filmové části byste se nezastihli, kdyby vám aspoň trochu neucukl ret.

I samotný příběh vás nikterak neohromí, v samotném jádru vás ohromí samotné dialogy, které bývají vtipné a i samotná akce ve směsi s docela zdařilým výběrem hudby působí velmi humorně a u ani jedné filmové části byste se nezastihli, kdyby vám aspoň trochu neucukl ret.

Ve zkratce – Hardcore Henry je film, který nesmíte v kině minout, jestliže jste hráči, anebo fanoušci akčních filmů, nebo prostě rádi propadáváte černému humoru. Věřím, že pak svých peněz nebudete litovat, jelikož se jedná o pravý audiovizuální zážitek, který vás hlavou přilepí až k plátnu a nepustí.

Autor: Michal Schmidt | karma: 9.23 | přečteno: 205 ×
Poslední články autora