Hypnotizující deprese s Loganem

11. 03. 2017 14:07:58
Minulý rok se nesl zejména v duchu kvalitních marketingových kampaní, ale ne moc uspokojivých finálních výsledků. Prolomí Logan ono prokletí, které na sebe snesl Marvel v minulém roce, nebo mu zandá poslední hřebíček do rakve?

Všude je známo, že Logan je posledním filmem pro herce Hugha Jackmana, co se týče jeho role Wolverina v komiksovém světě X-menů. Stejně to platí i u Patricka Stewarta, který zase hrál profesora Charlese Xaviera. Můžu jen potvrdit, že snímek je důstojným rozloučením s těmito dvěma skvělými herci.

Děj není kdovíjak převratný. Jsme v blízké budoucnosti. Logan, spolu s profesorem X, a ještě pár dalšími jedinci, jsou poslední mutanti na světě. Xavier však dokáže pomocí své hlavy najít dalšího jejich druha. Je jím malá holčička, po které jde organizace, která uměle vytváří geneticky vylepšené jedince. Logan má tak před sebou nelehký úkol. Dostat mladou mutantku do bezpečí.

Příběh celkově nabízí několik momentů, které zkrátka předvídáte. Cítíte, jak se něco stane a ejhle – ono to tak je. Na druhou stranu má i pár chvil, u kterých budete mít pusu otevřenou dokořán. Bohužel, předvídatelný je i konec. Naštěstí ho tvůrci dokázali zpracovat takovou formou, že i tak budete zaražení v sedačce a budete naprosto neschopni se pohnout.

Hlavní prvek, ze kterého Logan čerpá, je atmosféra. Ta má hlavní náboj. Všechny postavy jsou temné a zlé až to bolí. Sami jsme si nejisti samotným Loganem, který mnohdy propadá svým popudům, zvětšuje se míra jeho závislosti na alkoholu a samotná agrese. Zároveň z něj však cítíme i něco dobrého. Že chce pomoct. Ačkoliv si to nemusí tak úplně přiznat. Pak je tu profesor Xavier, který zase propadá senilitě – Všechno tohle působí velmi smutně. Hlavně, když jste fanouškem série. Začínáte vzpomínat na starší díly X-menů, kdy to vše nešlo natolik do kytek.

Zároveň se Logan strašně vymezuje klasickým komiksovým stereotypům. Všemu dopomohl fakt, že samotný film byl ohodnocen ratingem R. Tedy oznámením, že film je do sedmnácti let nevhodný, popř. doporučený s doprovodem rodičů. Záběry jsou hned brutálnější, surovější a celkově drsnější. A že toho tvůrci dokázali plně využít! Cynický Jackman nejde pro vulgární výraz daleko a tím doplňuje i svou cynickou a pesimistickou povahu. Zároveň je zde proraženo tabu, kterým je násilí na dětech, které víceméně mezi prvními nejvíce prorazila videohra The Last of Us, se kterým bychom i tenhle film mohli srovnávat, co se týče děje.

Je to velice emoční výprava do hlubin postav, které se nám nemusely zdát až tolik trojrozměrné. Samotný Hugh Jackman dostal řádný prostor pro svůj herecký výkon, který byl v předchozích dílech spíše upozaděn. A teď? Ukazuje se, že filmový Wolverine je opravdu skvělý herec, ačkoliv jsme se o tom mohli přesvědčit třeba i ve filmech jako Bídníci, nebo Dokonalý trik. To stejné dostává i Stewart, jež svou rolí senilního stařečka s geniálním mozkem, dokazuje svůj um.

Po celkové akci herecké a dějové, taktéž nesmím opomenout na vizuální stránku, která vskutku působí uhrančivě. Perfektní kamera s pěknými střihy a výbornou hudbou. I s Johnym Cashem v titulcích, který krásně podtrhuje depresivní náladu celého snímku. Opravdu se jedná o výbornou podívanou.

Ukazuje se, že filmový Wolverine je opravdu skvělý herec, ačkoliv jsme se o tom mohli přesvědčit třeba i ve filmech jako Bídníci, nebo Dokonalý trik.

Shrňme si to – Logan je výbornou ukázko toho, jak by se měl dělat komiksový blockbuster. Jde po vzoru filmům, jako je například Cesta, či videohře The Last of Us. Celkový pocit ve vás bude zrát ještě dlouho po tom, co odejdete z kinosálu. A věřte, že vás bude sžírat celou dobu. Rozhodně doporučuji, zdali stojíte o řádnou dávku deprese a nechuti k životu!

Autor: Michal Schmidt | sobota 11.3.2017 14:07 | karma článku: 17.05 | přečteno: 761x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 262 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 114 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.28 | Přečteno: 78 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 635

Jsem takový obyčejný student filmu, z takového obyčejného města a se zcela obyčejnými názory. A toto je takový obyčejný blog.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...