Svěrák běžel Po strništi bos a natloukl si nos

18. 08. 2017 12:40:50
Nová svěrákovina, která předchází kultovnímu snímku Obecná škola. Jan Svěrák už však nepatří mezi osvědčené kádry filmového řemesla. Alespoň ne potom, co se vydal Po strništi bos.

Můžu bez nadsázky říct, že když Svěrákové dávají svůj nový film do kin, mívá prominentní úspěch. Nejinak tomu bude u snímku Po strništi bos, který ještě k tomu předchází kultovnímu filmu Obecná škola, která byla nominovaná na Oscara. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. Už jen kvůli faktu, že nám nová svěrákovina ukazuje nemálo kazů, kvůli kterým stojí za zvážení, zda třeba své peníze neinvestovat do něčeho lepšího.

Příběh je o rodině Součkových, kteří musí kvůli nátlaku nacistů opustit Prahu a odstěhovat se ke svým příbuzným na venkov. Zde sledujeme příběhovou linii Edy, tedy malého kloučka z rodu Součkových, který se vyrovnává s okolím a svou rodinou. Avšak stále se mu daří najít přátele.

Ano, kdo by to byl řekl, že příběh, který do své knihy napíše samotný Zdeněk Svěrák, je více než milý a místy i vtipný. Bohužel, roztomilost je místy až nechutná a vtipy většinou nevyplynou a jsou trapné. Jako kdyby pan Svěrák se mermomocí na stará kolena snažil být humoristou, ale nedaří se.

Na příběhu vlastně film upadá, jelikož se vždy snaží o jakousi atmosféru, která se opravdu vydaří, jenže o minutu později je zcela zbořena naprosto stupidním chováním postav, či naprostou změnou žánru. Snímek se místy snaží působit jako komedie, jenže pak se najednou stane něco strašně vážného. Zároveň se film staví jako velké drama a najednou přijde jakýsi podivuhodný nehodící se fór, který zároveň s dramatickou strukturou dané scény působí spíše nemístně a trapně.

Herectví je taky pozoruhodná kapitola sama o sobě. Jde vidět, že kluci byli vybraní tak, aby se na ně dobře koukalo. Což je pravda. Dětští herci jsou pro kameru přímo lákaví. Ale stále se mi zdálo, že hráli lépe, než herci dospělí. U pár výrazných charakterů jsem měl velký problém s uvěřitelností. Hlavně, když jediná herečka ve filmu se snažila mluvit nářečím a kvůli jejímu pražskému původu, to zřejmě ani nebylo možné, aby její akcent zněl pěkně. Ne, nezněl.

Film se snaží i o speciální efekty a ty jsou bohužel příšerné.

U vizuální stránky se nedá moc co vytknout. Pár záběrů bylo sice zcela mimo tu hezkost, kterou se nám J. Svěrák snaží představit, ale jinak se jednalo o pěkně nasnímanou poetiku. Honza je dobrým režisérem (o tom žádná), a tak není divu, že zde opět vyniká jeho skvostná obrazotvornost. Hraní si se záběry je vlastně to nejlepší, co může Po strništi bos nabídnout. To jsem však mířil k obrazové stránce. Snímek se totiž snaží i o speciální efekty a ty jsou bohužel příšerné, nezapadnou a vypadají velmi zoufale.

Zvuk taky není žádnou slávou. Teď nemyslím soundtrack. Ten se mi líbil až dost. Problém nastal u zvukové složky, která nebyla úplně dokonalá. Místy jsou repliky, které prostě postavám nejdou do huby. A to nemyslím z důvodu blbě napsaných dialogů, ty jsou v pohodě, mluvím o neschopnosti zvukařů nasynchronovat správně zvuk s obrazem. Nevím, zda se jednalo o umělecký záměr, ale pokud ano, tak jste Jane Svěráku zklamal.

Když si Po strništi bos shrneme, jedná se o podprůměrný film, který je špatným při budování atmosfér, nezvládnutím techniky, debilními triky a částečně neschopnými hereckými výkony. Snímek vyniká v krásně poskládané obrazové mozaice, která je vizuálně velmi tvůrčí a nezvyklá. Ale upřímně – počkejte si, až bude Po strništi bos v televizi. Utrácet za tento film nemá smysl.

Jestli máte zájem vidět má průběžná hodnocení, tak mě můžete sledovat na mém ČSFD profilu.

Autor: Michal Schmidt | pátek 18.8.2017 12:40 | karma článku: 29.04 | přečteno: 3765x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 224 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 635

Jsem takový obyčejný student filmu, z takového obyčejného města a se zcela obyčejnými názory. A toto je takový obyčejný blog.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...